Orgel

Het in 1969 opgeleverde Leeflang orgel van de Petrakerk is een zeer duurzaam instrument gebleken. Pas na 40 jaar was er groot onderhoud nodig, wat toen eigenlijk neerkwam op het schoonmaken, stemmen en kleine correcties in de intonatie van het instrument. Het orgel bevindt zich nog altijd in geheel originele staat. Dit kan niet altijd gezegd worden over orgels uit die periode.

Ondanks het relatief kleine dispositie kenmerkt het Petrakerkorgel zich door de vele mogelijkheden in klankkleur en helderheid, waarbij het instrument niet zoals instrumenten van andere orgelbouwers uit die tijd schel klinkt. Het register prestant 8 is misschien wel één van de mooiste in zijn soort. Daarnaast zijn de fluiten op het orgel ieder een solo-instrument op zich met elk een eigen karakteristiek geluid welke prachtig te gebruiken zijn in allerlei vormen van literatuurspel of improvisaties. Het volle werk kenmerkt zich door een heldere klank.

Het orgel is ook zeer geschikt om met andere instrumenten samen te spelen. Het is daarom zeer geschikt voor diverse vormen van psalmen en liederen die tegenwoordig binnen de gemeente worden gezongen. Voor het primaire doel waarvoor het is aangeschaft, namelijk het begeleiden van de samenzang, is het dan (nog steeds) uitermate geschikt. Het orgel vormt al meer dan 50 jaar een eenheid met het karakteristieke kerkgebouw en de zingende gemeente. Dat het nog lang zijn rol in de eredienst aan God mag vertolken!

Het orgel heeft de volgende dispositie:

Hoofdwerk:

Prestant 8 voet
Roerfluit 8 voet
Gedekte fluit 4 voet
Woudfluit 2 voet
Mixtuur 4 sterk

Borstwerk:

Gedekte 8 voet
Roerfluit 4 voet
Prestant 2 voet
Quint 1/1/3 voet
Regaal 8 voet
Tremulant

Pedaal:

Subbas 16 voet
Gedekte 8 voet
Octaaf 4 voet
Fagot 16 voet
Schalmei 4 voet

Logo - Letters